måndag 22 september 2014

Kläder för när det blir kallt

Så slipper du frysa i vinter

Närmast kroppen
Underställ i syntet eller ylle. Inte bomull som suger åt sig fukt, blir kallt och kyler i stället för att värma.

Mellanlager

Ett eller flera lager ylle, fleece eller flanell.

Ytterst

Rymlig och vindtät jacka som går ner över rumpan och har en rejäl krage som skyddar halsen.

Händerna

Tumvantar med foder som går upp över handlederna.

Fötterna

Skorna behöver inte vara fodrade, det är yllesockan och sulan som isolerar. Flera strumpor av ylle och filtsulor i skorna isolerar bäst.

Huvudet

Om du arbetar eller rör dig så att du blir varm väljer du en stickad luva som släpper ut en del av överskottsvärmen från huvudet. Om du håller dig stilla bör du ha en vindtät och fodrad mössa, gärna med nervikbart skydd för nacke och öron.
Källor: Olle Rosén, köldexpert, Jon Ljunglöf, Naturkompaniet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12059038.ab


Steg

Hur man klär sig för kylan. Klä för lämplig aktivitetsnivå.
Hur man klär sig för kylan. Klä för lämplig aktivitetsnivå.
 1. 1
   Klä sig i lager. Använd många tunna, varma skikt snarare än några tjocka lager. Det kommer att isolera bättre och tillåter dig att strippa skikt om temperaturen stiger. 
 2. 2
   Klä för lämplig aktivitetsnivå.Dressing för en aktiv dag med skidåkning kommer att vara annorlunda än att klä en stillasittande dag på isfiske. 
 3. 3
   Köp eller hitta ett par isolerade stövlar. Helst bör fodret vara ull eller syntet - inte bomull. Foder kan köpas separat. Du kan köpa stövlar redan med fodret, eller använd stövlar två storlekar större än vanligt, och använda ett foder. 
 4. 4
   Bär vinter strumpor. Varm vinter strumpor är viktiga för att hålla varma torra fötter. Ull är bäst, men bra syntetiska "fleece" strumpor är ofta ganska bra. Du kan lager strumpor, men var försiktig så att dina fötter är bekväma och cirkulationen stängs inte. 
 5. 5
   Använd en god kvalitet päls, parkas, eller jacka. Generellt gäller att ju tjockare desto bättre, om det är en syntetisk skidjacka, en ull ärta kappa, eller en dunjacka. 
 6. 6
   Ha ett underställ. En "baslager" är långkalsonger, facklig kostym, långkalsonger, eller vad kan ge en varm, ljus bas till din vinterutrustning. Merinoull produkter är erkända som en av de bästa basskikten tillgängliga. 
 7. 7
   Bär en hatt. Kom ihåg - värme stiger, och du inte vill förlora den. 
 8. 8
   Använd handskar eller vantar. Fingrar och händer är mycket känsliga för kyla, så håll dem omfattas. Mycket tunna handskar (som "magiska handskar") är bättre än ingenting, men bekväma, varma handskar är viktiga. 
 9. 9
   Handvärmarna kan vara användbart, speciellt om du inte har tak över huvudet hands. De kan köpas vid alla utomhus eller jakt butik. Aldrig använda dessa som ett substitut för att klä varmt, dock. 
 10. 10
   Bära mer än ett skikt på benen. Konstigt, kommer vissa människor bär fem skikt på sin torso, och bara ett lager på benen. Åtminstone ha ett underställ som långkalsonger och ett yttre skikt, som snowboard byxor. 
 11. 11
   Förvaras torrt. Att vara våt kommer att orsaka chill att ställa in snabbare än om du är torr. Har vattentät eller åtminstone vattenavvisande yttre skikt. 
 12. Källa: http://wke.sarpat.com/hur-man-klar-sig-for-kylan

Kläder i flera skiktDen metod som gäller för att hålla sig varm och torr, är att klä sig enligt  flerskiktsprincipen

Luften i och mellan lagren isolerar. Genom att lägga till 
eller ta bort kan man lätt anpassa klädseln efter temperatur och 
aktivitetsgrad. Flera tunna skikt är ofta bättre än ett tjockt. 

 1. Det inre skiktet håller kroppen torr.
 2. Mellanskiktet håller kroppen varm.
 3. Det yttre skiktet skyddar kroppen mot vind och väta.
Picture

Det inre skiktet håller kroppen torr. Innerskiktets material bör vara
underställ av syntet (superunderställ), ullblandning eller silke som har
fukttransporterande egenskaper.  Undvik bomull som absorberar fukt och är kylande.

Mellanskiktet håller kroppen varm. Dessa plagg bör vara av ull eller fleece.
Ullen är fantastisk eftersom det har god temperaturreglerande funktion och håller värmen även när den är fuktig.

Det yttre skiktet skyddar mot vind, regn och snö. Dessa plagg ska vara av
material som är vindtäta och vattenavvisande, beroende på väderlek.
Kläderna ska vara lätta att ta på och av, vara oömma, rymliga och praktiska.
Kläder ska vara anpassade för lek och ge rörelsefrihet, annars leder det ofta till passivitet och kanske börjar frysa. Bra ventilation är viktigt för att slippa obehaglig kondens.

Skor
Skornas form och funktion är viktig när man är ute mycket. Fötterna ska inte bli skavda, klämda eller våta. Barnskor bör vara 1,5 cm längre än foten och så breda att fötterna inte kläms ihop. I kyla är läderstövlar/kängor med tjock sula bäst. Tänk på att smörja in läder och sömmar emellanåt så det inte läcker in fukt. Strumporna ska hålla fötterna torra och lagom varma. Stövlar bör vara av gummi, inte plast och gärna ha träinnersula eller gelänk för bättre stöd och isolering för foten.

Mössa 
På sommaren bör barnen ha en skyddande solhatt eller keps och på vår och höst en tunnare mössa. Vintertid kan barnen behöva en vindtät mössa. Vintertid är det lika viktigt att vara uppmärksam på vind som att kolla temperaturen innan det är dags att gå ut. Ett annat gott råd att tänka på vintertid är att låta bli att tvätta barnens ansikten på morgonen då den skyddande hinnan försvinner och de flesta hudkrämer innehåller vatten som också kyler ner.

Handskar eller vantar?
Händerna är något som är känsligt och som är viktigt att skydda vid utevistelse.
När man utforskar sin omvärld och bygger upp förståelse och kunskap genom sina upptäckter utomhus med hjälp av sina sinnen (lukta, smaka, känna osv) är händerna ett viktigt verktyg.
Handskarna blir lätt hinder vilket gör att barnen oftast vill arbeta utan något på händerna.
Fingervantar/handskar, trots att de är svåra att ta på ett litet barn kan då vara bra, men det blir snabbt för kallt för dem då vintern kommer.
Vintertid är tumvantar att föredra med ett längre skaft som håller snö, fukt och kyla borta från glappet mellan ärm och handske. Även under vind- eller vattentäta vantar är det bra att ha innervantar i ull, de värmer även om det blir fuktiga. Alla vantar som tillverkas i dag med membran i olika konstmaterial för att skydda mot fukt, vind och kyla tål inte att torkas i torkskåp, då förstörs de.
Därför behövs flera par vantar för ombyte, för man blir snabbt nedkylda om de är blöta eller fuktiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Printfriendly